Начало
НачалоЗдравни новиниЗа пръв път проучване показва, че лечението на високото кръвно удължава живота
За пръв път проучване показва, че лечението на високото кръвно удължава живота 21 декември 2011

За пръв път проучване потвърждава, че антихипертензивната терапия удължава живота. Проучването SHEP установило, че всеки месец базирана на chlorthalidone терапия е свързан с един ден удължаване на живота.

Резултатите се базират на 22-годишно проследяване, когато около 60% участниците вече били починали. Авторите уточняват все пак, че това подобрение в преживяемостта се дължи главно на намаление на сърдечносъдовата смърт и че "все някога човек ще умре от нещо". Някои други ефекти на антихипертензивната терапия - например предпазването от инсулт, може би се по-важни от удължаването на живота.

Проучването SHEP било проведено между март 1985 и януари 1988 г, когато над 4700 пациенти на средна възраст 72 години били рандомизирани на chlorthalidone (+ atenolol при недостатъчен контрол) или плацебо в продължение на 4.5 години. След този период всички пациенти продължили на активна терапия.

22 години по-късно подобрението на преживяемостта при активната група била 105 дни за общата смъртност и 158 дни за сърдечносъдовата смъртност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator