Начало
НачалоНашето здравеНикелът и селенът предпазват от рак на панкреаса
Никелът и селенът предпазват от рак на панкреаса 21 декември 2011

Лицата с високи нива на никел и селен в организма може би имат понижен риск от развитие на рак на екзокринния панкреас, сочи скорошно проучване, публикувано онлайн в Gut. Същото проучване сочи, че високите нива на олово, арсен и кадмий имат противоположния ефект.

Авторите от Испанския национален център за проучвания върху рака анализирали нокътни проби от 118 пациенти с рак на екзокринния панкреас. Сходни тестове били извършени и при 399 контролни пациенти.

Пациентите с най-високи нива на арсен и кадмий в ноктите имали между 2 и 3.5 пъти повишен риск от рак на панкреаса спрямо лицата с най-ниски нива. Високите нива на олово пък били свързани с над 6 пъти повишен риск.

Високите нива на селен и никел пък били свързани с протективен ефект - 95% и 73%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator