Начало
НачалоЗдравни новиниОптични образни технологии диагностицират малки колоректални полипи in vivo
Оптични образни технологии диагностицират малки колоректални полипи in vivo 19 декември 2011

Две нови ендоскопски образни технологии могат да идентифицират малки неопластични полипи в дебелото черво и ректума in vivo без вземане на биопсия, сочи малко проучване.

То сочи, че probe-based confocal laser endomicroscopy (pCLE) и narrow band imaging (NBI) са изключително точни за поставяне на оптична диагноза.

Според авторите, тези две технологии имат потенциала значително да намалят разходите за скриниране на колорекалния карцином без да се намалява ефикасността на скрининга. Освен това, те могат да подобрят и безопасността, елиминирайки нуждата от премахване на полипи с нисък или липсващ злокачествен потенциал.

Д-р Уоланс и колеги от клиниката Майо изчислили чувствителността, специфичността и точността на pCLE и NBI, индивидуално и в комбинация, за определянето дали малки колоректални полипи (<10 мм) са злокачествени или не.

Сравнени със златния стандарт - хистопатологично изследване, чувствителността била значително по-висока при pCLE (86%) спрямо NBI (64%); специфичността била пък била значително по-висока при NBI (92%) спрямо pCLE (78%). Като резултат, общата точност била сходна между двата метода - 82% при pCLE и 79% при NBI.

Комбинацията от NBI и pCLE била свързана с диагностична точност, чувствителност и специфичност от поне 94% спрямо златния стандарт, а именно хистопатологичното изследване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator