Начало
НачалоЗдравни новиниМалтретирането води до намаляване на сивото мозъчно вещество на детето
Малтретирането води до намаляване на сивото мозъчно вещество на детето 19 декември 2011

Юношите, които са били малтретирани като деца, често имат намалено количество на сивото мозъчно вещество, дори и при липса на психиатрични симптоми, сочи проучване, публикувано в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Авторите използвали структурен магнитен резонанс с висока резолюция при 42 младежи на възраст 12-17 години, докладвали лошо отношение по един или друг начин от страна родителите си.

Най-общо била установена негативна връзка между малтретирането в детска възраст и обема на сивото вещество в редица мозъчни региони - префронталната мозъчна кора, стриатума, амигдалата, сензорните асоциативни зони и малкия мозък.

Различните видове малтретирани били свързани със специфични ефекти върху детския мозък.

Физическата злоупотреба, липсата на физически и емоционални грижи били свързани с рострални префронтални промени. Физическата злоупотреба била свързана и с редукция на обема на дорзолатералната и орбитофронтална кора, инсулата и вентралния стриатум. Липсата на физически грижи била асоциирана с промени в малкия мозък.

Липсата на емоционални грижи пък била свързана с намаление на обема на дорзолатералната, орбитофронталната и субгенуалната префронтални зони, стриатума, амигдалата, хипокампуса и малкия мозък.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator