Начало
НачалоЗдравни новиниСтъпалата са по-бързи от асансьора - особено в болниците.
Стъпалата са по-бързи от асансьора - особено в болниците. 14 декември 2011

Ако смятате, че асансьорът отнема по-малко време от стълбището, може би грешите, ако се вярва на проведено изследване в канадска болница. Авторите установили, че стълбите спестяват около 15 минути спрямо асансьора в рамките на един работен ден.

Стълбите били по-ефективни, тъй като нямало нужда от чакане на асансьора, се посочва в статията, публикувана в Canadian Medical Association Journal.

Д-р Томас Уилсън и колеги от Royal University Hospital накарали 4 лекари от същата болница да изминат 14 различни разстояния по стълбите (ходейки, а не бягайки) и с асансьора. Най-дългият маршрут бил между партера и шестия етаж.

Оказало се, че ходенето пеш било значително по-кратко спрямо вземането на асансьор. На лекарите били необходими средно 13 секунди за изкачване на един етаж, докато с асансьора тази операция отнемала около 37 секунди. 14-те различни болнични маршрути били взети за средно 10 минути пеша и за средно 20-25 мин. при използване на асансьор.

Д-р Уилсън и колеги смятат, че това откритие може да бъде съотнесено и за другите болници с подобен размер. То едва ли важи за други сгради. Например работата в офис изисква по-малко пътуване между етажите в рамките на един ден. Ето затова и чакането на асансьор може би е значително по-кратко. В случая използването на стълбището може и да не спести 15-те минути.

Въпреки това изборът на стъпалата е добро начинание, тъй като има своите здравни последици.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator