Начало
НачалоНашето здравеСолариумите покачват риска и от базалноклетъчен карцином
Солариумите покачват риска и от базалноклетъчен карцином 14 декември 2011

Добре е известно, че солариумите покачват риска от смъртоносния меланом, а ново проучване свързва тези устройства и с повишен риск от друг кожен рак - базалноклетъчен карцином. Според американски екип, солариумите покачват този риск с цели 69%.

Лекари от Yale School of Public Health наблюдавали изключително силна връзка между употребата на солариуми и развитието на рак в ранна възраст при изследваните от тях млади пациенти, особено при жените. Според екипа, тази връзка обяснява защо 70% от ранно развилия се базалноклетъчен карцином е сред женския пол.

Резултатите, публикувани в Journal of the American Academy of Dermatology, подкрепят предишни изследвания на лекари от University of Minnesota, в които било установено, че използващите солариуми, независимо от вида и продължителността, имат 74% повишен риск от меланом.

Авторите били доста изненадани, след като установили, че 1/3 от изследваните лица с базалноклетъчен карцином са имали поне един допълнителен карцином от същия тип преди 40-годишна възраст, което е доста алармиращо, тъй като кожните ракови заболявания повишават своята честота с възрастта.

Световната здравна организация класифицира солариумите като канцероген за човека.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator