Начало
НачалоЗдравни новиниЛекарство срещу Паркинсон помага при алкохолна зависимост
Лекарство срещу Паркинсон помага при алкохолна зависимост 15 декември 2011

Инхибирането на катехол-О-метилтрансферазния (COMT) ензим, който намалява нивата на допамин в нервните синапси, може да се окаже нов и ефективен начин за борба с алкохолната зависимост.

В малко отворено проучване, включващо 25 пациенти, при 88% се наблюдавал ефект при употребата на COMT-инхибитора entacapone (Comtan, Orion Corp.) в продължение на 12 седмици. Въпреки че препаратът бил прилаган заедно с други психиатрични препарати, не били отчетени сериозни нежелани ефекти.

Това е първото проучване, което сочи COMT инхибицията като потенциален лекарствен метод за борба с алкохолната зависимост, отбелязват авторите. В продължение на десетилетия медицината е в търсене на поносим, неформиращ зависимост препарат, който да е насочен срещу хиподопаминергичното състояние, което е свързано със силната нужда от прием на дадено вещество.

В настоящото изследване entacapone бил ефективен и при облекчването на дисфорията след спиране на приемна на алкохол. Инхибиторът е одобрен от FDA за лечение на болестта на Паркинсон заедно с карбидопа-леводопа продукти.

COMT е един от ензимите в синаптичната цепка, който разгражда наличния допамин. Неистовото желание за прием на дадена субстанция най-вероятно се дължи на ниския допамин. Когато нивата на медиатора спаднат след елиминиране на наркотичния препарат от организма, се създава чувството и желанието за повторен прием, обясняват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator