Начало
НачалоЗдравни новиниВисок риск от срещуположен рак на гърдата при носителите на BRCA мутации
Висок риск от срещуположен рак на гърдата при носителите на BRCA мутации 09 декември 2011

Фактът, че жените с преживян първичен рак на гърдата имат повишен риск от втори рак в срещуположната гърда, е добре известен. В проучване, представено на 34-я годишен симпозиум по рак на гърдата в Сан Антонио (САЩ), холандци докладват изключително повишен риск сред носителите на BRCA1 или BRCA2 мутации.

Тези пациенти имали 3 пъти повишен риск от нов първичен рак в срещуположната гърда, докладват изследователите.

Били включени 4856 жени с диагностициран едностранен инвазивен рак на гърдата преди 50-годишна възраст. 4.2% били носителки на BRCA1 или BRCA2 мутации. Общата честота на срещуположен рак на гърдата била 9% при проследяване от средно 9.8 години. 15-годишният риск от развитие на контралатерален рак бил 10.4% при неносителите на мутациите и 35.4% при носителите.

Жените с засечени мутации и диагностициран тумор още в ранна възраст били с най-висок риск. Например тези, диагностицирани преди 40-годишна възраст, имали 15-годишен риск от срещуположен рак от 52.4%. Възрастовият интервал между 40 и 50 години пък бил свързан с 21.3% 15-годишен риск. Носителите с тройно-негативен рак имали 15-годишен риск от 43.6%, а носителите с не-тройно-негативен първи рак - 13.4%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator