Начало
НачалоБременност и ражданеАсистираната репродукция е свързана с епигенетични промени в детето
Асистираната репродукция е свързана с епигенетични промени в детето 12 декември 2011

Фенотипно нормалните деца, заченати чрез асистирана репродуктивна технологияи (АРТ), имат широко разпространени епигенетични модификации в ДНК, докладват изследователи в Fertility and Sterility.

АРТ се използват масово и повечето родени деца са здрави. Има редица доклади обаче за леки епигенетични промени (промени, незасягащи последователността в ДНК) в ДНК метилирането при АРТ-заченатите деца, които могат да имат дългосрочни последици, отбелязват д-р Segars и колеги от National Institute of Child Health and Human Development (САЩ).

Епигенетиката изучава наследствените модификации на ДНК, които не повлияват последователността на нуклеотидите, които я изграждат. Импринтингът е епигенетична модификация, която е репрограмирана в герминативните клетки и води до моноалелна експресия на гените.

Зачеването ин витро било свързано със значително по-ниски нива на метилиране в специфични CpG региони, както и в множество импринтирани гени. Всичко това било свързано с разлики в генната експресия и то при гени, регулиращи развитието на мастните клетки, инсулиновата регулация и затлъстяването.

Авторите отчитат нуждата от допълнителни проучвания, които да установят връзката между АРТ и геномните промени в импринтираните гени и значението на тази връзка за метаболитния статус на детето.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator