Начало
НачалоЗдравни новиниГенна терапия е успешна при хемофилия В
Генна терапия е успешна при хемофилия В 13 декември 2011

Трансферът на фактор IX в чернодробните клетки чрез периферна венозна инфузия е ефективен при лечение на хемофилия В, докладват лекари от University College London в New England Journal of Medicine.

Хемофилия В, известна още като Christmas disease е свързано с Х-хромозомата рецесивно генетично заболяване, което води до дефицит на коагулационния фактор IX (FIX). Лечението се състои от вливания на FIX 2-3 пъти седмично, като лечението не води до излекуване, има висока цена и може да доведе до образуването на инхибитори. Вкарването на функциониращ ген в чернодробните клетки и покачването на нивата на FIX дори и само до малко над 1% от нормата може да възстанови съсирването на кръвта.

Предишни изследвания с адено-свързан вирус серотип 2 за трансфер на функционалния ген бяха свързани с преходен ефект поради Т-клетъчния имунен отговор срещу капсида на вируса. Новото проучване използвало варианта AAV8, който има естествен афинитет към черния дроб. Шансът за успех бил увеличен и чрез вкарването на чернодробен специфичен промотър, който да служи за насочване на вектора.

В проучването били вкарани ниска, средна и висока доза от вектора в периферните вени на шестима мъже с тежка хемофилия В. Екипът измерил нивата на FIX между 6-я и 16-я месец след генния трансфер.

При всички участниците нивата на FIX се покачили до 2%-11% от нормалните стойности, като повишението било дозозависимо. Подобрената продукция на FIX след генната терапия позволила на 4 пациенти да прекратят профилактичната терапия с FIX без появата на спонтанни хеморагии. При другите двама пациенти терапията позволила удължаването на периода между инжекциите с FIX.

Всички участници развили хуморален имунен отговор срещу капсида, но не и срещу трансгена. Лекуваните със средни и високи дози имали Т-клетъчен отговор срещу капсида, който бил ограничен в периферната кръв и потиснат с кортикостероидна терапия. Един пациент имал преходно, безсимптомно покачване на серумната аминотранссфераза.

Цената на новия подход е около 30 000 долара на пациент, което е пренебрежимо спрямо цената на доживотната терапия с FIX.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator