Начало
НачалоНашето здравеОколо 1/3 от раковите заболявания се причиняват от лайфстайл фактори
Около 1/3 от раковите заболявания се причиняват от лайфстайл фактори 06 декември 2011

Около 1/3 от всички ракови случаи са следствие от четири фактора на начина на живот: тютюн, диета, алкохол и затлъстяване, сочи проучване, публикувано в British Journal of Cancer.

То се базира на данни за раковата заболеваемост във Великобритания между 1993 и 2007 г. Авторите изчислили процента на раковите заболявания, които могат да бъдат обяснени със следните рискови фактори: тютюнопушене, алкохол, липса на плодове и зеленчуци, липса на фибри, консумация на червено и преработено месо, прием на прекомерни количества сол, затлъстяване или наднормено тегло, липса на физическо натоварване, йонизираща радиация, ултравиолетова радиация, експозиция на работното място (например азбест), инфекции (напр. HPV) и специално при жените - хормон-заместваща терапия.

Много хора смятат, че ракът е съдба или следствие на лоши гени и всъщност е въпрос на късмет дали ще развиеш рак или не. Оказва се обаче, че около 40% от всички случаи на рак са следствие на причини, които можем да променим, отбелязват изследователите. Този процент е 45% при мъжете и 40% при жените, като разликата се дължи главно на рака на гърдата при жените.

Само във Великобритания това откритие означава, че могат да бъдат предотвратени около 134 000 случая на рак годишно; като 100 000 от тези случаи са свързани с употребата на тютюн, нездравословни храни и алкохол и наднорменото тегло. Тютюнопушенето е най-важният фактор, който допринася за 1 от всеки 5 случая на рак.

Външни рискови фактори и свързаните случаи на рак при мъжете(% от всички случаи на рак):

Тютюн - 23%
Недостатъчен прием на зеленчуци и плодове - 6.1%
Излагане на вредни вещества на работното място - 4.9%
Алкохол - 4.6%
Затлъстяване и наднормено тегло - 4.1%
УВ лъчи - 3.5%

Външни рискови фактори и свързаните случаи на рак при жени (% от всички случаи на рак):

Тютюн - 15.6%
Затлъстяване и наднормено тегло - 6.9%
Инфекции (напр. HPV) - 3.7%
УВ лъчи - 3.6%
Недостатъчен прием на плодове и зеленчуци 3.4%
Алкохол - 3.3%

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator