Начало
НачалоЗдравни новиниПрактиката за прилагане на антибиотици при хроничен риносинозит трябва да се прекрати
Практиката за прилагане на антибиотици при хроничен риносинозит трябва да се прекрати 07 декември 2011

Симптомите на хроничния риносинузит често са неспицифични и не изискват антибиотично лечение, се посочва в доклад, публикуван този месец в Clinical Infectious Disease. Авторите препоръчват мораториум върху широко прилаганата практика на продължително емпирично лечение с антибиотици при тези пациенти.

Традиционно се смята, че хроничният риносинузит е последствие на неизлекувана бактериална инфекция. Често се започва антибиотична терапия на база на типичните симптоми - понижение на мирисните възприятия и лицева болка.

Голяма част от тези оплаквания обаче били по-чести при лицата с нормални компютър-томографски скенове. При анализ на скенове от 125 пациенти с класически симптоми на на хроничен риносинузит, 50 имали нормални находки. Само 75 имали радиографски данни за риносинузит.

Пациентите с риносинузит по-често имали намалени мирисови възприятия - 79.2% срещу 48.7% и мукопурулентни секрети при назалната ендоскопия - 24% срещу 0%.

От друга страна, другите класически симптоми - като главоболие, лицева болка и нарушения в съня, били по-чести при пациентите с нормални находки. Това парадоксално откритие сочи, че голяма част от пациентите с класически симптоми на хроничен риносинузит всъщност нямат инфекция.

Употребата на антибиотици била 60% при групата с абнормални КТ резултати срещу 52% при лицата с нормален скен. Сред тези, лекувани с антибиотици, симптоматично подобрение било наблюдавано при 80% и 81% съотв.
Ако наистина става въпрос за инфекция, то би се очаквало клиничният отговор след антибиотична терапия да е по-добър при пациентите, които наистина имат хроничен риносинузит.

Ето затова авторите препоръчват провеждането на назална ендоскопия с вземане на култури и назначаване на антибиотици само при мукопурлентност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator