Начало
НачалоНашето здравеЖените, работещи нощем, имат повишен риск от диабет тип 2
Жените, работещи нощем, имат повишен риск от диабет тип 2 08 декември 2011

Жените, които често работят нощна смяна, имат до 60% повишен риск от диабет тип 2 спрямо работещите само през деня или вечерта, сочи проучване, публикувано онлайн в PLOS Medicine.

Проучването включвало 177 184 жени от Nurses' Health Study на възраст между 25 и 67 години, които били проследени в рамките на 18-20 години.

Според проучването, работата нощем поне 3 пъти месечно в рамките на 1-2 години е свързана с 5% повишен риск от диабет тип 2. Този риск бил още по-висок сред жените, работили нощем в продължение на 3-9 години (20%) и над 20 години (60%).

Отделен анализ установил, че нощните смени са свързани с напълняване, което може би допринася за установения повишен риск от диабет, но не напълно, отбелязват авторите.

Предишни проучвания пък свързват нощната работа със затлъстяване, метаболитен синдром и нарушения в глюкозната обмяна.

Авторите смятат, че установената връзка се дължи на нарушения на циркадианните ритми, които участват в регулацията на гастроинтестиналната и ендокринна системи. Липсата на сън пък се свързва с развитието на инсулинова резистентност, повишаване на апетита и наддаване. Работата нощем води и до негативни промени в редица навици - тютюнопушене, нередовно хранене, липсата на физическа активност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator