Начало
НачалоБременност и ражданеРаждането с форцепс е съврзано с по-нисък риск от мозъчно увреждане спрямо вакуум екстракцията
Раждането с форцепс е съврзано с по-нисък риск от мозъчно увреждане спрямо вакуум екстракцията 02 декември 2011

Раждането с помощта на форцепс е свързано с по-нисък риск от припадъци на новороденото спрямо вакуум екстракцията и секциото, сочи ново проучване. То поставя под въпрос изоставянето на форцепса като инструмент на избор при затруднено раждане в полза на вакуум екстракцията.

Д-р Вернер и колеги от Университета Джон Хопкинс анализирали риска от припадъци и церебрално кървене при над 400 000 раждания. Било установено, че подпомагането с форцепс е свързано с 45% по-нисък риск от припадък спрямо прилагането на вакуум екстракция или секцио.

Децата, родени с цезарово сечение, пък имали по-нисък риск от субдурален кръвоизлив.

Като цяло рискът от което и да е усложнение бил нисък, независимо от вида на раждането.

Сред 15 000 бебета, родени с помощта на форцепс, 0.12% имали припадък срещу 0.30% при новородените чрез вакуумна помпа или секцио.

Авторите не изключват подлежащата причина за избор на конкретния тип раждане да играе роля в резултатите. Секциото и вакуум екстракцията като цяло се предпочитат при фетусите с по-лоши показатели.

От друга страна новороденото се изкарва от родилния канал на майката значително по-бързо с форцепс отколкото с вакуум есктрактор и секцио, което може да обясни по-ниския риск от мозъчно увреждане. Секциото пък е свързано с по-нисък риск от субдурален кръвоизлив, но авторите отбелязват, че припадъците са по-високорискови в дългосрочен план, така че техният риск може би има по-голяма тежест.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator