Начало
НачалоЗдравни новиниЗаместителната терапия с растежен хормон подобрява костната структура
Заместителната терапия с растежен хормон подобрява костната структура 02 декември 2011

Прилагането на много ниски дози растежен хормон при жени преди менопауза и абдоминално затлъстяване повишава костното формиране, мускулната маса и редуцира коремната мастна тъкан, сочи проучване, представено наскоро.

Това е първото проучване, което тества ефектите на растежния хормон при затлъстяване, обясняват авторите от Университетската болница към Харвардския университет. Добре е известен фактът, че жените с голямо количество абдоминална мастна тъкан имат ниски нива на този хормон, допълват те.

Предишно изследване на същия екип пък сочи, че жените в предменопаузна възраст с абдоминално затлъстяване имат повишен риск от остеопороза. Това противоречи на отдавнашното схващане, че затлъстяването предпазва от остеопороза. Оказва се, че жените имат повишени количества костномозъчна мастна тъкан, която предразполага към отслабване на костта.

В настоящото проучване били включени 79 жени в предменопауза със затлъстяване. Средната възраст била 36 години, а средният индекс на телесна маса - 35 кг/м2. Жените били рандомизирани на инжекции с растежен хормон или плацебо в продължителност на 6 месеца.

Всеки участник бил подложен на магнитно-резонансна спектроскопия за оценка на костномозъчната мастна тъкан. Костната минерална плътност била оценена чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA). Абдоминалната мастна тъкан и мускулната маса в областта на бедрото били изследвани чрез компютърна томография.

Авторите измерили и нивата на пропептида на тип 1 колаген (P1NP), който е маркер за костно формиране; нивата на CTX - маркер за коснтна резорбция; и нивата на 25-хидроксивитамин Д.

В началото на проучването над 1/3 от жените имали остеопения - t-score под -1 и над -2.5. Една жена имала остеопороза (t-score <-2.5).

На шестия месец било установено, че костната формация е повишена с 80% при жените, получили растежен хормон. Хормонът бил свързан и с повишения на P1NP, CTX и мускулната маса, както и с понижение на абдоминалната мастна тъкан. Били отчетени и повишения на нивата на витамин Д.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator