Начало
НачалоЗдравни новиниCOX-2 инхибиторите са свързани с пренебрежим сърдечносъдов риск
COX-2 инхибиторите са свързани с пренебрежим сърдечносъдов риск 05 декември 2011

Голямо кохортно проучване, проведено в Швеция след изтеглянето на rofecoxib (Vioxx, Merck) поради нежелани сърдечносъдови ефекти, сочи, че този клас препарати не е свързан с повишен риск от инфаркт на миокарда, инсулт или сърдечна недостатъчност.

Едно от възможните обяснения е, че притеснителните сигнали от Vioxx са довели до вземането на предпазни мерки от страна на клиницистите и сега тези препарати се използват по начин, който не е свързан с повишен сърдечносъдов риск.

Новото изследване сочи един доста неочакван ефект, свързан с СОХ-2 инхибиторите - повишен риск от предсърдно мъждене.

В Швеция са налични два СОХ-2 инхибтора - celecoxib (Celebrex, Pfizer) и etoricoxib (Arcoxia, Merck), обясняват авторите от Karolinska University Hospital. На листовката и на двата препарата има предупреждения относно повишен риск от сърдечносъдови инциденти. В настоящото проучване главната цел била да се оцени начина, по който тези агенти се прилагат.

7 милиона жители на Швеция били проследени от юли 2005 до декември 2008 г. Били изключени лицата с предишна сърдечносъдова диагноза. Пациентите приемали коксиби в продължение средно на шест до осем месеца.

Не била установена значителна връзка между употребата на коксиби и риска от инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт или сърдечна недостатъчност. Интересното е, че и дори след отчитане на заболяване като ревматоидния артрит, който покачва като цяло риска от сърдечносъдови инциденти, коксибите пак не били свързани повишен риск.

Както бе споменато по-горе, шведите установили повишен риск от предсърдно мъждене - изразен само при etoricoxib - 35%. Авторите напомнят предишни проучвания, които свързват нестероидните противовъзпалителни средства като цяло с повишен риск от предсърдно мъждене.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator