Начало
НачалоЗдравни новиниСтатините и болестта на Алцхаймер
Статините и болестта на Алцхаймер 30 ноември 2011

Нов обзор на медицинската литература хвърля светлина относно потенциалната роля на широко предписваните и като цяло безопасни статини за превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер.

Голям обем доказателствени проучвания подкрепят хипотезата, че високият холестерол повишава риска от развитие на болест на Алцхаймер (БА), повишавайки образуването на амилоид бета и акумулирането му в мозъка, отбелязват авторите от Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School и Massachusetts General Hospital.

Въпреки това, клиничните прочувания, проведени до този момент, имат доста противоречиви резултати, които правят трудно поставянето на твърдо заключение.

Д-р Селко и колеги смятат, че няколко фактора са виновни за различните резултати, наблюдавани в проучванията: различните биохимични свойства на статините и употребата на други липидопонижаващи агенти; различната проницаемост през кръвно-мозъчната бариера на различните статини; плейотропните метаболитни ефекти; стадия на БА, при който са тествани статините; различните предефинирани крайни резултати и различните използвани биомаркери.

Авторите предлагат бъдещите проучвания, които изследват възможната връзка между статините и риска от БА, да имат предвид различното ниво на преминаване през кръвно-мозъчната бариера на различните статини при анализа на резултатите.

Освен това, бъдещите епидемиологични и клинични проучвания трябва да използва унифицирани серумни и цереброспинални биомаркери, особено амилоид бета42, tau и фосфо-tau; да употребяват образни техники, включително изобразяване на амилоида чрез позитрон-емисионна томография. Трябва да се използват увтърдени когнитивни скали и тестове.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator