Начало
НачалоЗдравни новиниСклеростин като биомаркер за аортна клапна калцификация
Склеростин като биомаркер за аортна клапна калцификация 30 ноември 2011

Повишените серумни нива на склеростин са свързани с по-голяма тежест на аортната клапна калцификация (АКК), като прилагането на антисклеростинови антитела може да се окаже нов подход за лечение на това аортно заболяване.

Автори на това откритие е германски екип от Университетската Клиника в Аахен. Те провели проучване, включващо 115 пациенти и 57 здрави контроли.

Нивата на склеростин били средно 0.94 нг/мл при пациентите с АКК и 0.58 нг/мл при контролите. Авторите отбелязват, че връзката не е толкова изразена, но все пак става ясно, че склеростинът участва в процеса на калцификация.

Анализът установил, че възрастта и склеростинът са единствените фактори, свързани с АКК.

57 пациенти със склеростинови нива над медианните от 0.83% имали значително по-високи Agatson оценки за АКК спрямо останалите пациенти с по-ниски нива.

Склеростинът е един от няколкото остеоцитни маркери, които участват в АКК регулацията, обясняват германците. Маркерът бил нарочно избран, тъй като към настоящия момент се разработват антисклерстинови медикаменти за лечение на остеопороза. Ефектът на тези бъдещи медикаменти върху АКК засега е хипотетичен, но изследователите се надяват с подобни препарати процесът да бъде забавен или спрян.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator