Начало
НачалоЗдравни новиниВид кожен рак е по-чест в областите с по-високи естествени нива на радиоактивния газ радон
Вид кожен рак е по-чест в областите с по-високи естествени нива на радиоактивния газ радон 01 декември 2011

Честотата на плоскоклетъчния карцином на кожата може би е повишена в районите с естествено повишени нива на радиоактивния газ радон, докладват британски лекари.

Радонът се получава от разпада на урана, който се среща в почвата и водите, и се счита за рисков фактор за развитието на рак на белия дроб. Според U.S. Environmental Protection Agency, радонът допринася за 21 000 смъртни случая от рак на белия дроб всяка година.

В настоящото проучване, публикувано в Epidemiology, лекари от University of Exeter анализирали честотата на рак на кожата в 287 района в югозападните части на Англия.

Било установено, че честотата на плоскоклетъчен карцином силно варира между 35/100 000 годишно до 182/100 000. Било установено, че тази честота е със 76% по-висока в областите, където нивата на радон достигат 230 Bq/m3, спрямо областите с най-ниски средни нива.

Експерти са съгласни, че радонът може да специфично да покачи риска от плоскоклетъчен рак на кожата. Тези тумори се формират в повърхностните слоеве на кожата, докато базалноклетъчните карциноми произхождат от по-дълбоките слоеве, където радиоактивните частици не могат да проникнат.

Други изследвания сочат, че радонът може би е отговорен за около 2% от немеланомните тумори на кожата.

За намаляване на експозицията на радон, авторите препоръчват домакинствата в области с естествено завишени нива да ползват добра вентилация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator