Начало
НачалоЗдравни новиниПосрещането на топката с глава може да увреди мозъка
Посрещането на топката с глава може да увреди мозъка 28 ноември 2011

Играта с глава при футболна игра може да причини увреждане на мозъка, сочи проучване, представено на годишната среща на Американското Дружество по Радиология.

Авторите изследвали играчи от аматьорска футболна лига, като било установено, че при играещите най-често с глава се наблюдават по-често мозъчни нарушения, сходни на тези при пациентите с травматично мозъчно увреждане. Тези лица имали и данни за нарушени когнитивни способности.

Д-р Липтън и колеги от Albert Einstein College of Medicine в Ню Йорк използвали DTI магнитно-резонансно изследване, за да установят промените в бялото вещество на мозъка при 32 футболисти-аматьори.

Ниската фракционна анизотропия е индикация за нарушаване на мозъчната структура на микроскопско ниво. В нормалното бяло вещество дифузията или движението на водните молекули е силно организирано и колинерано, но при наличието на каквото и да е увреждане това организирано движение се нарушава, обясняват американците.

Те сравнили мозъчните снимки на играчите, играещи с глава над 1320 пъти годишно, спрямо тези на играещите с глава под 1320 пъти. Било установено, че по-големият брой "главички" е свързан с ниска фракционална анизотропия. Тези лица имали значително по-ниска фракционална анизотропия в 5 мозъчни региона във фронталния лоб и темпороокципиталния регион. Тези пет региона отговарят за вниманието, паметта, изпълнителното функциониране и сложните зрителни функции.

Авторите установили и приблизителния брой пъти игра с глава, необходими за причиняване на откриваеми промени в мозъка - между 1000 и 5000 на година.

Било установено, че играчите с най-голям брой пъти игра с глава имат по-ниски оценки на тестовете за когнитивни умения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator