Начало
НачалоНашето здравеНиският витамин D повишава риска от сърдечно заболяване и смърт
Ниският витамин D повишава риска от сърдечно заболяване и смърт 29 ноември 2011

Лицата с ниски кръвни нива на витамин D имат повишен риск от смърт, като приемът на добавки с витамина намаляват почти наполовина този риск, сочат резултатите на голямо проучване.

Изследователи от Университета Канзас анализирали данни от над 10 000 пациенти и установили, че 70% имат дефицит на витамин D. Тези лица имали значително повишен риск от редица сърдечни заболявания. Бил отчетен и почти два пъти повишен риск от смърт, като корекцията на дефицита с добавки понижила този риск с близо 60%.

Проучването сочи още, че ниските нива на витамина са свързани с 2 пъти повишен риск от диабет, 40% повишен риск от хипертония и 30% повишен риск от кардиомиопатия.

Редица изследвания сочат голяма честота на хиповитаминоза D - между 25% и 70% от американците имат дефицит на витамина. Авторите обясняват този феномен с факта, че 90% от витамин D се образува под влиянието на слънчевата светлина, а само 10% се приема с храната.

Достатъчни количества от витамина се образуват след поне 20-минутно излагане на слънчева светлина на цялото тяло всеки ден.

Изследователите подчертават, че ползите от витамин D са за лицата, които имат недостиг, така че не очаквайте добавките с витамин D да имат някакъв ефект, ако имате нормални нива.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator