Начало
НачалоЗдравни новиниВторият първичен рак обикновено е от същия тип като първия
Вторият първичен рак обикновено е от същия тип като първия 29 ноември 2011

Повишеният риск от втори първичен тумор се дължи главно на повишен риск от раково заболяване от същия вид като първото, докладват датски изследователи. Според тяхно проучване, само 10% от повишения риск от второ раково заболяване се дължи на тумор от различен вид.

Авторите все пак успокояват, че абсолютният риск от повторен тумор в рамките на 5-годишен период като цяло е нисък - под 2% за повечето видове тумори. Това означава, че настоящото проучване няма клиническо значение в контекста на по-засилен скрининг за повторен рак.

Д-р Bojesen и колеги от University of Copenhagen анализирали база данни, включваща близо 7.5 млн датчани. Била изследвана връзката между 27 тип рак и риска от който и да е последващ първичен рак. Акцентът бил върху това дали повишеният риск от втори първичен тумор е следствие на повишен риск от втори рак от същия тип като първия или от различен вид.

Рискът от каквото и да е второ раково заболяване бил с 25% по-висок от този в общата популация, като варирал широко според вида на първия тумор (от 20% понижен риск след рак на простата до 87% повишен риск след рак на ларинкса).

Рискът от второ раково заболяване от същия тип като първото бил 2.16 пъти повишен. Този риск също варирал - от 99% понижен риск след рак на простата до 17.8 пъти повишен риск след сарком.

Рискът от второ малигнено заболяване от различен вид бил само 13% повишен спрямо общото население. Затова авторите смятат, че рискът от втори първичен рак е специфичен за раковия вид и се дължи на генетични и външни фактори, специфични а пациента.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator