Начало
НачалоЗдравни новиниОтново свързват Wi-Fi от лаптопите с понижено качество на спермата
Отново свързват Wi-Fi от лаптопите с понижено качество на спермата 29 ноември 2011

Поредно проучване свързва безжичната връзка (Wi-Fi) на лаптопите с понижено качество на семенната течност. Аржентински учени докладват, че 25% от облъчените сперматозоиди губят способността си на движение спрямо само 14% от неизложените полови клетки, съхранявани при същите условия, но без лаптоп наблизо.

9% от облъчените с Wi-Fi сперматозоиди имали фрагментация на ДНК спрямо само 3% от контролните проби. Аржентинците обвиняват електромагнитната радиация за наблюдаваните резултати. Според тях, употребата на лаптоп, безжично свързан към Интернет и разположен до репродуктивните органи, може да намали качеството на семенната течност.

Отделен тест с включен лаптоп, но разкачен от безжичната мрежа, установил пренебрежими нива на електромагнитно лъчение.

Миналата година уролози установиха, че седящото положение с лаптоп върху коленете е свързано с повишаване на скроталната температура до нива, вредящи на сперматозоидите.

Експерти обаче са скептични относно наблюдаваните ефекти. Според д-р Oates, президент на Американското Дружество по Мъжка Репродукция, на практика лаптопите не са значителна заплаха за мъжкото репродуктивно здраве. Той посочва и някои слабости на проучването - например, че то не изследва влиянието на лаптопите върху честотата на успешно забременяване; освен това то е проведено в доста изкуствена обстановка - взети са проби, които са поставени под лаптоп.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator