Начало
НачалоЗдравни новиниПодоцитурията е прогностична за прееклампсия преди появата на симптоми
Подоцитурията е прогностична за прееклампсия преди появата на симптоми 25 ноември 2011

Подоцитурията - наличието на бъбречни подоцитни клетки в урината, може би е ранен и специфичен прогностичен фактор за прееклампсия, за която в момента не съществуват тестове за ранна диагноза.

Както гестационната хипертония, така и прееклампсията включват повишено кръвно налягане, но прееклампсията е свързана с и наличието на белтък в урината. При гестационната хипертония няма протеинурия но състоянието може да прогресира до прееклампсия.

Прееклампсията засяга между 3% и 5% от всички бременности, което я прави най-честото медицинско усложнение на бременността. Въпреки че повечето случаи протичат леко, 25% могат да бъдат тежки и да доведат до майчина и фетална смърт.

Подоцитурията е резултат на отлепване на епителните подоцити на гломерула и отделянето им с урината. В настоящото проучване клетките от урината били култивирани и след това оцветени за установяване на наличието подоцин - протеин, специфичен за подоцитите.

Изследователите проследили 267 жени с едноплодни бременности. Уринни проби били взети между 25 и 28 гестационна седмица и точно преди раждането.

15 от жените развили прееклампсия, а други 15 - гестационна хипертония. От нормалните бременности били избрани 45 контролни жени.

При нито една от жените с нормална бременност и гестационна хипертония не била отчетена подоцитурия при първоначалните уринни изследвания, докато всички 15 жени с прееклампсия имали подоцити в урината. По това време нито една от жените нямала клинични симптоми - нито хипертония, нито белтък в урината.

Всички 15 развили прееклампсия и хемолиза, повишени чернодробни ензими и ниски тромбоцити (HELLP синдром). По време на раждането било установено, че подоцитурия имало при жените с прееклампсия/HELLP, но не и при тези с гестационна хипертония и нормално кръвно налягане.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator