Начало
НачалоЗдравни новиниОралните антибиотици при акне повишават риска от фарингит
Оралните антибиотици при акне повишават риска от фарингит 25 ноември 2011

Оралните антибиотици за лечение на акне може би са свързани с повишен риск от фарингит, сочи ново изследване, публикувано в Archives of Dermatology. Най-вероятно се касае за промяна в микробиологичната флора на фаринкса.

Авторите от Университета Пенсилвания припомнят предишни проучвания, според които съществува връзка между употребата на орални антибиотици при лица с акне и развитието на фарингит, най-вероятно следствие на повишена колонизация с стрептококи от група А. Последната може би се дължи на намаляване на организми, пречещи на тази колонизация, например Streptococcus salivarius.

9-месечно проучване включвало 15 студенти, лекувани с орални антибиотици по повод акне. 10 докладвали епизод на фарингит през предходния месец. За сравнение 47/130 студенти същи с акне, но нелекувани с орални антибиотици, докладвали подобрен епизод. Това се равнява на 3.5 повишен риск от фарингит при приемащите орални антибиотици.

В друго проучване пък, включващо 358 жени и 218 мъже, 6.2% били лекувани с орални антибиотици по повод акне, а 16.6% - с локални. Бил установен 4.34 пъти повишен риск от фарингит, свързан с употребата на орални антибиотици. Под 1% обаче били колонизирани със стрептококи от група А, което отхвърля първоначалната хипотеза за връзка между колонизацията със стрептококи от група А и S salivarius и риска от фарингит.

Все пак най-вероятно се касае за намаляване на нормалната флора на орофаринкса и свръхрастеж на по-вирулентни организми.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator