Начало
НачалоЗдравни новиниИзолираните ниски нива на HDL-холестерол са проблематични
Изолираните ниски нива на HDL-холестерол са проблематични 23 ноември 2011

Изолираните ниски нива на HDL-холестерол са по-чести сред азиатците и изглежда са свързани с повишен коронарен риск, се посочва в статия, публикувана в Circulation.

Мета-анализ, включващ 37 проспективни проучвания и над 220 000 участници, сочи наличието на нов тип дислипидемия - "изолирани ниски нива на HDL-C".

Лицата с ниски HDL-C често не се считат като подходящи за липидопонижаваща терапия поради относително нормалните нива на общия и LDL-холестерол.

Около 1/3 от ациатците и 27.0% от неазиатците, включени в анализа, имали ниски нива на HDL-C. Все пак превалентността на изолирани ниски нива на HDL-C била значително по-висока сред азиатската популация - 22.4% срещу 14.5%.

Била установена обратна връзка между ниските нива на HDL-C и коронарния риск. При азиатците, изолираните ниски нива на HDL-C били силно свързани с повишен коронарен риск в същата степен като ниските нива на HDL-C, комбинирани с други липидни нарушения.

Изолираният нисък HDL-C повишава риска от сърдечно заболяване до 60% при някои индивиди. Това е сходен риск, наблюдаван при високи нива на LDL-холестерол, обясняват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator