Начало
НачалоЗдравни новиниУпотребата на метамфетамин - свързана с развитие на шизофрения
Употребата на метамфетамин - свързана с развитие на шизофрения 22 ноември 2011

Силно злоупотребяващите с метамфетамин може би имат повишен риск от шизофрения, сочи американски изследване. Според авторите, тези лица имат 9 пъти повишен риск от психиатричното заболяване спрямо неупотребяващите наркотици и 1.5 до 3 пъти повишен риск спрямо злоупотребяващите с кокаин и опиоиди.

Употребяващите метамфетамин често постъпват в спешните и психиатрични отделения с тежка психоза. Изследвания на японски изследователи установи възможна връзка между употребата на метамфетамин и "персистираща шизфрения-подобна психоза". Предишно проучване, пък свързва злоупотребата с наркотика с повишен риск от болест на Паркинсон.

В настоящото изследване било установено, че тежката злоупотреба с метамфетамин е свързана с над 9 пъти повишен риск от последващо диагностициране с шизофрения. Повишен риск бил установен и за останалите наркотични вещества.

Приемащите големи количества метамафетамин имали и 2.8 пъти повишен риск риск от шизофрения спрямо приемащите опиоиди, 1.68 пъти спрямо приемащите алкохол и 1.46 пъти спрямо приемащите кокаин.

Не била установена значителна разлика в този риск между злоупотребяващите с метамфетамини и канабис, което подкрепя съществуващите данни, сочещи канабиса като рисков фактор за шизофрения.

Авторите не могат да посочат точния механизъм, по който тези агенти може би повишават риска от шизофрения, но си имат своя хипотеза. Според тях, честата употреба на метамфетамин и канабис при някои податливи индивиди може да тригерира латентна шизофрения чрез сенсибилизиране на мозъка към допамина, за който се смята, че е свързан с развитието на психоза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator