Начало
НачалоЗдравни новиниMycophenolate е по-добър от azathioprine за поддържаща терапия на лупусния нефрит
Mycophenolate е по-добър от azathioprine за поддържаща терапия на лупусния нефрит 22 ноември 2011

Проучване сочи, че mycophenolate mofetil (MMF) превъзхожда azathioprine като поддържаща терапия на лупусния нефрит. Освен това MMF е свързан и със значително по-малко сериозни нежелани реакции.

Д-р Мери Дули и колеги от University of North Carolina докладват, че при пациентите, които имат отговор към 6-месечен индукционен курс, MМF е по-добър от azathioprine относно периода до терапевтичен неуспех, периода до първо обостряне и периода до предприемане на спасителна терапия.

Според авторите MMF трябва да е предпочитаният препарат за поддържаща терапия на лупусния нефрит при пациентите, които понасят и се повлияват от препарата и нямат планове за забременяване (тератогенен ефект).

Луписният нефрит е проява, която трябва да се лекува продължително време, а не, както препоръчва Американският Здравен Институт - само две години. Бъбречните обостряния продължават да се наблюдават и след втората година - най-дългият изследван от проучвания период досега.

В настоящото проучване били включени 227 пациенти, повлияли се добре от индукционна терапия с MMF или интравенозен cyclophsphamide. Пациентите били рандомизирани на 36-месечна поддържаща терапия с MMF два пъти дневно или azathioprine - също два пъти дневно.

Главният краен резултат бил периодът до терапевтичен неуспех. Този показател бил значително по-добър при MMF - с 56%. Честотата на терапевтичен неуспех била 16.4% при MMF и 32.4% при azathioprine.

Честотата на нежелани реакции, водещи до спиране на терапията, била по-ниска при MMF - 25.2% срещу 39.6%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator