Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин B2 (Рибофлавин)
Витамин B2 (Рибофлавин)

Наличието на рибофлавинът или витамин B2 е единственото научно и категерично доказано предимство на бирата. Водноразтворим и лесен за абсорбация рибофлавинът подобно на останалите В-витамини не се акумулира и трябва редовно да бъде набавян чрез пълноценни храни и добавки.
Витамин В2 помага на растежа и възпроизвеждането; осигурява здрава кожа, нокти и коса; допринася за елиминиране на възпалителните процеси в областта на устата, устните и езика; действа ползотворно на зрението и облекчава умората на очите; функционира съвместно с други вещества за асимилиране на въглехидратите, мазнините и белтъчините.
Дефицит на витамин В2 може да се получи при спазване на нерационален хранителен режим, който изключва както протеини от животински произход, така и пресни зеленчуци. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите.
Тъй като витамин В2 е топлоустойчив той трудно може да бъде загубен при термичната обработка на продуктите, освен ако не се третират с твърде много вода. Содата бикаборбонат обаче го унищожава, както и светлината, особено ултравиолетовата.
Бодибилдърите трябва да не забравят, че рибофлавинът е един от витамините, които спомагат за "извличането" на енергия от аминокиселините. Той е важен и за активирането на витамин В6 и поддържането в добро състояние на кожата и косата.
Най-добрите източници на витамин В2 са бирата, бирената мая, черния дроб, мляко и млечни продукти и др.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator