Начало
НачалоСексуално здравеОргазъм
Оргазъм 15 март 2007

Оргазмът е емоционално и физическо преживяване, което е следствие и завършек на нормалния сексуален (копулативен) цикъл. Върхът на този цикъл е съпровождан от чувство на освобождаване на сексуалното напрежение. По време на оргазъм и мъжът и жената получават неконтролируеми ритмични контракции (спазми) на тазовите мускули. Съзнанието отчита тези контакции като удовлетворяващи и приятни, но преживаването е индивидуално за всеки отделен човек. Всеки човек също така може да получава различни по интензивност оргазми.
Четирите фази на копулативния жикъл са възбудата, платото, оргазмът и отпускането.

Фазата на възбудата завършва с ерекция на мъжкия полов член, придружена от различна по количество секреция от уретралните жлези. У жената клиторът увеличава частично размерите си, а влагалището се овлажнява (т. нар. лубрикация). Възбудата има и други физиологически характеристики като учестено дишане, ускорен пулс и повишен мускулен тонус. Освен това тя е съпроводена и с някои подсъзнателни и съзнателни реакции.

След осъществяване на проникването мъжът (или жената) започват насрещни копулативни движения – фрикции. В резултат на стимулирането на ерогенните зони (по-бавно при жената и по-бързо при мъжа) половата възбуда започва да нараства до определено равнище, когато се задържа до едно и също ниво - т. нар. фаза на плато. Когато сексуалният обект е много желан и сексуалното дразнение е много интензивно продължителността на платото е много кратка. Към края на тази фаза фрикциите зачестяват, стават по-мощни и се стига до кулминацията на половия акт – фазата на оргазма.

По време на оргазма сексуалната възбуда достига до своя връх, а натрупаното напрежение се освобождава.

Четвъртият етап е отпускането. След оргазъм и еякулация повечето мъже се нуждаят от време преди да започнат нов сексуален акт. Възстановителният период варира широко и зависи от здравословното състояние и възрастта на мъжете – младите мъже могат да зпочнат почти веднага, докато по-възрастните се нуждаят от повече време.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator