Начало
НачалоЗдравни новиниКортикостероиди вместо антибиотици при педиатричен среден отит?
Кортикостероиди вместо антибиотици при педиатричен среден отит? 21 ноември 2011

Назален кортикостероиден спрей, съдържащ ciclesonide, е по-ефективен от широкоспектърен антибиотик при лечението на среден отит с излив, сочат резултатите на малко проучване, представено на годишната среща на Американската Колегия по Алергия, Астма и Имунология в Бостън.

Средният отит преминал за 8 дни след терапия с назалния спрей и за цели 14 дни при лечение с amoxicillin и клавуланова киселина.

При среден отит се наблюдава назална обструкция. Елиминирането й с ciclesonide води до намаляване на аспирацията на секрети към средното през Евстахиевата тръба, обясняват авторите. Кортикостероидът намалява и алергичната възпалителна обструкция на Евстахиевата тръба.

Всичко това води до елиминиране на средния отит значително по-бързо спрямо антибиотичната терапия, която повлиява само бактериалната флора.

В проучването се отбелязва, че голям брой пациенти и лекари забелязват, че провеждането на няколко антибиотични курса с обща продължителност 6-8 месеца често е без резултат. Дори се стига до поставяне на дренираща тръба.

Проучвания сочат, че само 1 от 3 деца с излив в средното ухо, които претърпяват миринготомия и поставяне на вентилационни тръби, имат идентифициран бактериален патоген. В повечето случаи тези изливи имат ниска бактериална плътност, а възпалителни ексудати и инфилтация с неутрофили не се установява.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator