Начало
НачалоБременност и ражданеЗабавеното клампиране на пъпната връв увеличава железните запаси на бебето
Забавеното клампиране на пъпната връв увеличава железните запаси на бебето 16 ноември 2011

Забавянето на клампирането на пъпната връв с 3 минути, а не до десетата секунда след раждането, води до увеличаване на нивата на феритин на четвъртия месец, сочи проучване, публикувано онлайн в British Medical Journal.

Адекватните железни запаси са изключително важни за миелинизацията на мозъчните неврони, растежа на дендритите, невромедиацията и енергийния метаболизъм в неврона и глията. Тъй като железните потребности са повишени в младия организъм, желязодефицитната анемия и субклиничният (непроявеният) железен дефицит са свързани с дългосрочни умствени и поведенчески проблеми.

Шведски лекари провели проучване, включващо 400 родени в термин бебета от нискорискови бременности. Новородените били разпределени в две групи: в първата група пъпната връв била прерязана на десетата секунда, а във втората - на третата минута.

На четвъртия месец, бебетата и от двете групи имали сходни хемоглобинови концентрации, но кърмачетата, чиято пъпна връв била прерязана по-късно, имали 45% по-високи концентрации на феритин (117 μg/L vs 81 μg/L) и по-ниска честота на железен дефицит. При тази група била отчетена по-ниска честота на неонатална анемия. Двете групи нямали различаваща се честота на респираторни симптоми, полицитемия и хипербилирубинемия - които са в основата за препоръчване на ранно клампиране и прерязване на пъпната връв.

Авторите изчислили че всеки 20 забавени клампирания на пъпната връв могат да предотвратят 1 случай на железен дефицит. Те обобщават, че забавеното клампиране трябва да бъде предпочитано като основен стандарт при раждания в термин след неусложнена бременност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator