Начало
НачалоЗдравни новиниСиренето е по-добро от кравето масло за сърдечносъдовото здраве
Сиренето е по-добро от кравето масло за сърдечносъдовото здраве 18 ноември 2011

Лекари и диетолози често препоръчват ограничаването на всички животински мазнини за намаляване на холестерола, но датски изследователи докладват, че сиренето не повлиява липидните нива и не трябва да се причислява в същата категория като например кравето масло.

Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition и сочи, че ежедневната консумация на сирене е свързана с по-ниски нива на LDL-холестерола спрямо приема на сравними количества краве масло. Приемащите сирене нямали по-високи нива на LDL-холестерола дори от спазващите нормална диета.

Проучването имало следния дизайн. 50 участници били поставени на нормална диета, към която били добавени определени количества сирене или краве масло. Участниците консумирали единия продукт в продължение на шест седмици, след което след 14-дневна пауза преминали на другия продукт.

Въпреки че приемали повече мазнини отколкото обикновено, приемащите сирене нямали повишение на общия или LDL-холестерола. Консумацията на краве масло от същите лица обаче била свързана със 7% по-високи нива на LDL-холестерола.

Датчаните имат няколко хипотези относно наблюдаваните разлики. Първо, сиренето има доста калций, за който се знае, че повишава екскрецията на мазнини от храносмилателния тракт. Наистина, при приемащите сирене било установено повишение на нивата на фекална мазнина, което обаче не било статистически значимо.

Друго възможно обяснение е голямото количество протеин в сирената и ферментационният процес при направата им - и двете от които могат да повлияят храносмилателния процес.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator