Начало
НачалоЗдравни новиниНегативни данни за dronedarone (Multaq)
Негативни данни за dronedarone (Multaq) 14 ноември 2011

Резултатите на проучването PALLAS, което бе представено на научните сесии на Американската Кардиологична Асоциация, сочат значително повишение на сърдечносъдовите инциденти при високорискови пациенти, приемащи dronedarone (Multaq, Sanofi-Aventis).

Проучването бе прекратено предварително (набрани 3236 от планирани 10 000 участници), след като предварителен анализ установи повишение на честотата на инсулт, сърдечна недостатъчност, сърдечносъдова и аритмична смърт.

Резултатите на PALLAS някак си контрастират с тези на ATHENA, което бе базата за одобрение на препарата. ATHENA включвало по-нискорискови пациенти със скорошно пристъпно или интермитентно предсърдно мъждене. Бе установено 24% понижение на главния краен резултат, включващ смърт и сърдечносъдова хоспитализация в рамките на 21 месеца.

От друга страна в проучването ANDROMEDA бе установено повишение на сърдечносъдовата смъртност при пациентите с повишен риск (поради сърдечна недостатъчност), приемащи dronedarone. В настоящото PALLAS проучване пациентите също били високорискови (възраст >65 години, перманентно предсърдно мъждене с давност поне 6 месеца и поне още един сърдечносъдов рисков фактор (коронарна болест, предишен цереброваскуларен инцидент, история за хоспитализация по повод сърдечна недостатъчност, левокамерна систолна дисфункция, диабет в комбинация с напреднала възраст).

Според авторите на PALLAS, dronedarone e опасен при такива пациенти и може да се заключи, че препаратът трябва да се избягва при пациенти със сърдечна недостатъчност или друго напреднало сърдечносъдово заболяване, особено при съпътстващо перманентно предсърдно мъждене.

В редакционна статия се обобщава, че на базата на PALLAS, ATHENA и ANDROMEDA, dronedarone е подходящ за избрани нискорискови пациенти с персистиращо или пристъпно предсърдно мъждене, главно при пациенти с неуспешна предходна антиаритмична терапия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator