Начало
НачалоЗдравни новиниСтатините могат да влошат астмата
Статините могат да влошат астмата 14 ноември 2011

Статините са измежду най-предписваните медикаменти в световен мащаб. Малко проучване сочи, че тези препарати могат да влошат контрола на астмата.

Статините представляват инхибитори на 3-хидрокси-3-метилглутарил коензим А редуктазата. Те са ефективни при понижването на холестерола, но от друга страна повлияват и алергичното възпаление чрез имуномодулаторната си активност, отбелязват д-р Safa Nsouli и колеги от Danville Asthma and Allergy Clinic в Калифорния.

Тук могат да се отбележат регулация надолу на Т-хелперния-1 (Th1) фенотипен отговор и регулация нагоре na Th2 фенотипния отговор.

Изследователите сравнили 20 пациенти с астма, приемащи статини, и 20 сравними пациенти, неприемащи тези агенти. Пациентите били така подбрани, че да нямат други медицински фактори, които да повлияят астмата.

Пациентите били проследени на третия, шестия и дванадесетия месец.

На месец три пациентите в статиновата група имали 20% понижение на форсирания експираторен обем за 1 секунда, докато при нестатиновата група било отчетено 10-процентно понижение. На 6-я месец пониженията били съотв. 28% и 12%, а на 12-я месец: 35% и 14%.

Спешната употреба на инхалери с бета-2 агонисти била по-голяма в статиновата група. На 12-я месец употребата на бета-агонист се покачила със 72% при приемащите статини спрямо само 9% при неприемащите.

Били отчетени и спадове на пиковия експираторен дебит с 18% срещу 4% на месец три и 39% срещу 11% на месец 12.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator