Начало
НачалоЗдравни новиниБилка свързана с ендемичната нефропатия в Източна Европа
Билка свързана с ендемичната нефропатия в Източна Европа 11 ноември 2011

Ендемичната нефропатия, която се среща в източноевропейските селски региони изглежда е свързана с излагането на аристолохова киселина (АК), която е основен компонент на билка, използвана в китайската медицина.

Външното излагане на АК на Балканите е свързано с растението Aristolochia (вълча ябълка), което е плевел сред житните посеви. Така житото и хлебните продукти се замърсяват с веществото. Растението често се използва и в китайската медицина. Докладвани са случаи на терминална бъбречна недостатъчност при хора, използващи Aristolochia fangchi като част от режим за отслабване.

Екип от хърватски лекари изследвал 77 пациенти, живеещи в Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия и други балкански региони по дунавското крайбрежие, където експозицията на АК е повишена.

Било установено, че в кората на бъбреците АК взаимодейства с ДНК на клетките, като се формират аристолактам-ДНК продукти. Тези продукти са свързани с модификацията на тумор-супресорния ген TP53 в уротела. Това сочи, че АК има канцерогенен ефект у хората, обясняват хърватските изследователи.

Такива аристолактам-ДНК продукти и TP53 мутации били установени при съотв. 70% и 40% от живеещите в ендемични райони, като аристолактам-ДНК продукти били установени при 94% от случаите с тази мутация.

При проби от 10 контролни лица, живеещи в неендемични райони, не били установени нито аристолактам-ДНК продукти, нито TP53 мутация.

Повечето ендемични пациенти живеели в ендемичните райони над 20 години. Тежка бъбречна недостатъчност 4/5 степен била диагностицирана при 38.8% от изследваните пациенти. Част от изследваните пациенти били диагностицирани с карциноми на уринарния тракт, като у 70% локализацията била или в бъбречното легенче или в уретера.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator