Начало
НачалоЗдравни новиниБолестта на Кавазаки пътува с вятъра?
Болестта на Кавазаки пътува с вятъра? 11 ноември 2011

Колкото и странно да ви звучи това заглавие, може би ще се окаже, че причината за болестта на Кавазаки се разпространява чрез ветровете от Централна Азия към северната част на Тихия океан, засягайки деца от Япония и САЩ.

Интересното откритие е на международен екип, включващ педиатри, епидемиолози и географи, и е публикувано в Science Reports и Nature.

Болестта на Кавазаки е описана за пръв път от японския педиатър Томисаку Кавазаки през 1967. Заболяването, което носи неговото име, представлява сериозен възпалителен синдром, често засягащ деца под 5-годишна възраст. Синдромът включва висока температура, раздразнителност, конюнктивит, обриви по тялото, подуване на стъпалата и дланите, лющене на кожата. Стандартното лечение включва интравенозен имуноглобулин и аспирин. Без лечение, болестта на Кавазаки може да доведе до васкулит, аневризми, инфаркти на коронарните артерии и смърт.

Болестта на Кавазаки е най-честа в Япония и Корея, като честотата й нараства в голям брой страни. Етиологията на заболяването е пълна мистерия, въпреки че се наблюдава добре изразена сезонност и тенденция към образуване на локални епидемии. В Япония са описани 3 национални епидемии - през 1979, 1982 и 1986 г.

В настоящото проучване международният екип анализирал редица океанографски и атмосферни фактори, като било установено, че разпространението на болестта на Кавазаки зависи от посоката на вятъра. По-конкретно може би се касае за инфекциозен причинител, който се разпространява от Средна Азия (най-вероятно Русия) към Япония, Хавай и западното крайбрежие на САЩ, като пътува на височина от около 5 мили (8км).

Атмосферните връзки между континентална Азия, Япония и Сан Диего (САЩ) са непостоянни , но все пак учените успяват да установят връзка между вятърните течения и аномални пикове на болестта в Сан Диего между 1994 и 2008 г.

Пренасянето на патогена става изключително бързо, като разстоянието от Япония до Сан Диего се минава за по-малко от седмица. Резултатът е почти синхронизиран пик на болестта на Кавазаки в Япония, Хавай и Сан Диего от ноември до март.

Според авторите, това откритие би помогнало да се изолира причината за болестта. Може би се касае за инфекциозен микроб, но може да става и въпрос за различни замърсители или пък инертни частици.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator