Начало
НачалоЗдравни новиниЕкспериментален препарат води до отслабване чрез намаляване на кръвоснабдяването на мастните клетки
Експериментален препарат води до отслабване чрез намаляване на кръвоснабдяването на мастните клетки 11 ноември 2011

Нов експериментален препарат, който намалява кръвоснабдяването на мастните клетки, е ефективен при маймуни със затлъстяване. Този успех предполага, че препаратът може би ще е ефективен и при хората.

Препаратът, известен още като adipotide, действа по съвсем различен начин спрямо останалите лекарства за отслабване, които или повлияват апетита, или променят абсорбцията на мазнини, или повишават метаболизма с цел индуциране на отслабване.

Адипотидът се свързва със протеини върху вътрешната повърхност на съдовете, кръвоснабдяващи мастната тъкан, предизвиквайки стеснение на тези съдове, като крайният резултат е апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на клетките, изхранвани от тези съдове. Адипотид се свързва с два рецептора - ANXA2 и прохибитин, които са специфични за кръвоносните съдове на бялата мастна тъкан.

При предходни тестове у мишки агентът спомогнал за отслабване с около 30% от телесната маса. В настоящото проучване били тествани 15 маймуни със затлъстяване, следствие на прехранване и липса на двигателна активност.

10 маймуни били третирани с адипотид, а 5 били използвани като контролна група. В края на проучването третираните маймуни загубили средно 38.7% от общата си мастна тъкан спрямо 14.8% при контролните животни. Лекуваните с адипотид маймуни изгубили и 27% от абдоминалната си мазнина.

Главните странични ефекти включвали повишаване на обема на отделената урина и лека дехидратация - и двете състояния - симптоми на лека бъбречна недостатъчност. Тези ефекти били обратими и варирали според дозата.

Следващата стъпка включва тестове на препарата при лица със затлъстяване, лекувани за рак на простатата. Затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на рак, почти еквивалентен на тютюнопушенето. Пациентите със затлъстяване имат по-лоши резултати както след хирургичната интервенция, така и при химиотерапия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator