Начало
НачалоЗдравни новиниДоклад: Европа е подложена на сериозни здравни рискове
Доклад: Европа е подложена на сериозни здравни рискове 10 ноември 2011

Европейското здравеопазване страда - с около 80 000 случая на туберкулоза годишно и сериозни проблеми със заболявания като морбили, HIV и полирезистентни инфекции, сочи годишен доклад на Европейския Център за Контрол и Превенция на Заболяванията (ECDC).

Най-сериозният здравен проблем на ЕС е повишената честота на антибиотична резистентност и мултирезистентни бактериални инфекции, се отчита в доклада.

Притеснителните сигнали относно заболеваемостта от морбили през 2009 г. са се превърнали в епидемии в редица европейски страни с над 30 000 докладвани случая само тази година.

Още през септември т.г. СЗО обяви, че честотата на мултирезистентни щамове на туберкулозата се повишава с алармиращи темпове в Европа. Тези щамове имат потенциала да причинят хиляди смъртни случаи, ако здравните власти не се намесят бързо и адекватно.

Според ECDC за справяне с инфекциозните заболявания е необходимо влагане на средства и подобрение на системите за наблюдение. Проучване, публикувано наскоро в The Lancet установи, че икономическата криза в Гърция вече има своите здравни последици - покачване на честотата на самоубийства, HIV-инфекции и употреба на наркотици.

Експерти напомнят на другите задлъжнели европейски страни да си вземат бележка от Гърция как рецесията може да повлияе негативно на здравето на нацията.

В доклада на ECDC се отделя внимание и на новопоявилите се заболявания. Има индикации, че вирусът Западен Нил се е установил в някои част на Югоизточна Европа. Има все повече докладвани случаи на локално придобити заболявания, смятани досега само за внесени от друг регион.

Докладът можете да прочетете на следния адрес: http://bit.ly/tz0LAn.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator