Начало
НачалоЗдравни новиниБелият трън не помага при хепатит С
Белият трън не помага при хепатит С 10 ноември 2011

Екстрактът от бял трън, който е популярен сред пациентите с хронично чернодробно заболяване, няма ползи сред страдащите от хепатит С, сочи ново проучване.


В многоцентрово проучване силимаринът имал сходна на плацебо ефективност за подобряването на чернодробните функционални резултати. На кратко проучването не успяло да документира специфична ефикасност при HCV.

Пациентите приемат силимарин като алтернатива или като добавка на конвенционалната HCV терапия, която може да бъде токсична и с ограничена ефективност, обясняват авторите от Beth Israel Medical Center (Ню Йорк, САЩ).

В проучването били включени 154 пациенти с хепатит С, неотговарящи на интерферон базираните терапии. Пациентите имали нива на АЛТ над 65 IU/L при норма <45 IU/L.

Пациентите били разпределени в три групи: силимарин 420 мг, силимарин 700 мг (три пъти дневно) или плацебо. Използваните в проучването дози силимарин били 4.5-7.5 пъти над обичайните.

В рамките на 24-седмичното проучване, 90% от пациентите имали поне 80% къмплайънс към терапията. Въпреки този добър процент, не били отчетени значителни разлики в АЛТ нивата между трите групи. Само двама пациенти от всяка група постигнали главния краен резултат - нормализиране на АЛТ или спад с поне 50% от базовите нива.

Силимаринът е полифенолов флавоноид, който in vitro има антиоксидантна и противовъзпалителна активност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator