Начало
НачалоЗдравни новиниОще доказателства, че шоколадът намалява риска от инсулт
Още доказателства, че шоколадът намалява риска от инсулт 07 ноември 2011

Любителите на шоколад може би имат още една причина да се глезят. Ново проучване сочи, че редовната консумация на шоколад може да намали риска от инсулт с 20%.

Лекари от National Institute of Environmental Medicine в Швеция установили обратна връзка между приема на шоколад и общата честота на инсулт, като била отчетена тенденция към намаляване на риска както от исхемичен, така и от хеморагичен инсулт.

Дори и консумацията на относително малки количества шоколад имала значително влияние върху риска от инсулт, но все пак приемащите най-големи количества имали най-намален риск.

Резултатите се базират върху изследване на група жени, участващи в Шведската Мамографска Кохорта.

Интересно е да се отбележи, че само жените без хипертония имали значимо понижение на риска от инсулт.

Смята се, че шоколадът оказва своите ползи чрез флавоноидите в какаото, които притежават антиоксидантни свойства. Последните предпазват организма от уврежданията, причинени от свободните радикали. Освен това флавоноидите потискат окислението на липопротеините с ниска плътност.

Предишни проучвания свързват консумацията на черен шоколад с понижаване на кръвното налягане, подобряване на ендотелната функция и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Авторите предупреждават, че шоколадът е храна с висока калорична плътност и затова трябва да се употребява с умереност. Трябва да се предпочита тъмният шоколад, тъй като има по-високо флавоноидно съдържание и обикновено съдържа по-малко захар.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator