Начало
НачалоЗдравни новиниКомбинирана терапия срещу IBD
Комбинирана терапия срещу IBD 08 ноември 2011

Комбинираната терапия с allopurinol и нискодозови тиопурини е ефективна и добре толерирана опция при пациентите със възпалителна чревна болест (IBD), сочи проучване, представено на годишната среща на Американската Колегия по Гастроентерология.

Според авторите, комбиниранататерапия представлява нова възможност за пациентите с IBD, които не се повлияват от конвенционалната тиопуринова терапия.

При пациенти с променен тиопуринов метаболизъм, които имат или нежелани реакции, или пък не успяват да постигнат ремисия, може да се пробва с нискодозови тиопурини + алопуринол преди да се предприеме покачване на дозата на поддържата терапия.

През последното десетилетие се установи, че нивата на тиопуриновите метаболити са строго свързани с ефикасността и нежеланите реакции. Някои от последните са и причина пациентите да прекратят терапията си. Най-честите нежелани реакции са гадене, повръщане, главоболи, мускулни болки, левкопения, панкреатит.

В проучването били включени 85 пациенти, които били проследени за период от средно 20.4 месеца. Повечето пациенти били с болест на Крон или улцерозен колит. Участниците започнали комбинирано лечение поради предишен неуспех с тиопурини, невъзможност за постигане и поддържане на ремисия въпреки оптимизираната тиопуринова терапия, хепатотоксичност, нечернодробни странични реакции и по други причини.

Терапевтичната ефективност била анализирана чрез калкулиране на общия брой пациенти в клинична ремисия., използващи комбинираната терапия на месеци 6, 12, 24 и 60. Този процент бил съотв. 88%, 84%, 76% и 73%.

Авторите смятат, че генетичните фактори при тези пациенти са от особен интерес, тъй като идентифицирането на лицата с нарушен тиопуринов метаболизъм би позволила започването директно на комбинирана терапия без да се опитва първоначална монотерапия с тиопурини. Въпреки че към настоящия момент се използва генотипирането на тиопурин-метилтрансферазата, този метод няма 100% прогностична стойност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator