Начало
НачалоЗдравни новиниРесвератрол подобрява метаболизма на мъжете със затлъстяване
Ресвератрол подобрява метаболизма на мъжете със затлъстяване 09 ноември 2011

Ресвератролът, който се среща в червеното вино, може да е от полза при мъжете със затлъстяване, сочи малко проучване, публикувано в ноемврийския брой на Cell Metabolism.

Експерименти с мишки сочат, че ресвератрол удължава живота и реверсира някои от уврежданията, причинени от затлъстяването. Настоящото проучване е твърде кратко, за да изследва ефектите върху продължителността на живота, но като цяло потвърждава много от установените метаболитни ефекти у мишки.

Най-общо ефектите били сходни на тези, наблюдавани при тежък калоричен дефицит, за който също бе установено, че подобрява метаболизма и удължава живота при различни бозайници.

В настоящото проучване 11 иначе здрави мъже със затлъстяване били рандомизирани на плацебо или 150 мг ресвератрол веднъж дневно в продължение на 30 дни. след 4-седмичен изчистващ период групите били кръстосани (плацебо групата преминала към активната съставка и обратно).

Били установени следните разлики след 30-дневен прием на ресвератрол:

- средното систолно налягане било 124.7 mm Hg при ресвератрол групата срещу 130.5 при плацебо групата.
- не бил наблюдаван ефект върху телесната маса.
- след консумация на тестова течна храна участниците постигнали пикови глюкозни и инсулинови отговори в рамките на 30 минути при плацебо групата срещу 60 минути при ресвератрол групата.
- нивата на лептин и левкоцити били значително по-ниски при лицата, приемащи ресвератрол
- при ресвератрол пациентите се наблюдавали по-ниски нива на маркерите за системно възпаление (интерлевкин-6 и тумор-некротизиращ фактор алфа)
- при ресвератрол групата били отчетени значително по-ниски нива на глюкоза и инсулин, което насочва за подобрена инсулинова чувствителност.
- по-ниски нива на триглицериди при ресвератрол групата
- по-ниска акумулация на липиди в черния дроб при ресвератрол
- анализ на биопсия от мусул вастус латералис установил различна експресия на 469 гени. Няколко гени, свързани с митохондриалното оксилително фосфорилиране били регулирани нагоре, докато тези свързани с възпаление - регулирани надолу.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator