Начало
НачалоЗдравни новиниУпотребата на естроген може да доведе до проблеми с пикочния мехур
Употребата на естроген може да доведе до проблеми с пикочния мехур 09 ноември 2011

Жените в менопауза, които приемат естроген за продължителен период от време, имат повишен риск от инконтиненция спрямо жените, неприемащи естроген или приемащите го за кратки периоди.

Лекари от Emory University (Атланта, САЩ) изследвали 167 жени, които попълнили въпросник относно употребата на естроген и различни уринирани симптоми през 1993 г. и отново през 2004 г.

От 47 жени с новопоявили се проблеми от страна на пикочния мехур, 7 (15%) докладвали употребата на естроген за период над 5 години срещу само 7/120 жени (6%) без инконтиненция, използвали естроген за подобен период от време.

Анализът установил, че дългосрочната експозиция на естроген е свързана с почти четворен риск от уринарна инконтиненция.

Авторите все още не знаят каква е връзката между нивата не естрогена и функцията на пикочния мехур. Редица изследвания сочат, че хормоните, включително и естрогенът, може би повлияват нервите, контролиращи пикочния мехур.

Около 1/2 от жените над 45-годишна възраст докладват поне един случай на инконтиненция, сочи проучване, включващо 2800 жени, спонсорирани от Националния здравен институт на САЩ.

Имайки предвид другите рискове, свързани с естрогеновата терапия - като рак на гърдата и тромбоза, уринарната инконтиненция е още една причина терапевтичните курсове да бъдат максимално най-кратки, обобщават изследователите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator