Начало
НачалоЗдравни новиниЛененото масло помага при сухи очи
Лененото масло помага при сухи очи 02 ноември 2011

Високите дози ленено масло помагат за подобряване на симптомите на сухите очи, сочи малко проучване. Участниците докладвали значително подобрение на сухотата, паренето и умората след 3-месечен прием на ленено масло в дози 9000 мг/ден.

Терапията с ленено масло била свързана и с увеличаване на мастната секреция от мейбомиевите жлези, разположени в клепачите. Недостатъчната секреция от тези жлези е причина за симптомите, които се наблюдават при синдрома на сухото око.

Този синдром засяга около 12 милиона американци, отбелязват авторите от Schepens Eye Research Institute в Бостън. Те обвиняват за това високомазнинната диета на повечето американци. Наситените мазнини са свързани със сгъстяване на мастния секрет, докато омега-3 мастните киселини омекотяват този секрет, позволявайки нормално отделяне от жлезите.

Предишни изследвани подкрепят тази хипотеза, свързвайки богатия на омега-3 хранителен режим с понижен риск от синдром на сухите очи при жени.

В настоящото изследване пациентите започнали прием на ленено масло в начални дози 3000 мг/ден, покачвайки до 9000 мг/ден. Тази стратегия била избрана, тъй като лененото масло често води до развитие на диария и интестинален дистрес - при някои хора дори и при доза от 1000 мг/ден.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator