Начало
НачалоЗдравни новиниРакът на ректума при млади лица е често агресивен
Ракът на ректума при млади лица е често агресивен 02 ноември 2011

Честотата на ректален аденокарцином се е удвоил сред лицата под 40-годишна възраст, докладват американски лекари. Най-лошото е, че тези тумори често имат signet-cell хистология, предполагаща агресивно протичане.

Signet-cell хистологията е рядка, наблюдаваща се при около 1% от ректалните тумори. Свързана е с напреднал стадий по време на диагнозата, по-млада възраст и по-лоша прогноза.

Авторите предположили, че повишената заболеваемост от ректален рак при младите лица може би е свързана с повишена честота на signet-ring-cell фенотип.

Те извършили ретроспективно кохортно проучване сред пациенти, диагностицирани с аденокарцином на ректума. Била установена значително по-голяма превалентност на signet-cell хистология при лицата под 40 години спрямо тези над 40-годишна възраст - 4.63% срещу 0.78%.

Анализът установил, че лицата на възраст под 40 години имат над 5 пъти повишен риск от signet-cell хистология на ректалния аденокарцином. Тази хистология била свързана с по-напреднал стадий при появата на симптомите, по-ниско диференциран тумор и по-лоша прогноза спрямо муцинозния и немуцинозния ректален аденокарцином.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator