Начало
НачалоЗдравни новиниКапки с много ниски дози атропин забавят прогресията на късогледството
Капки с много ниски дози атропин забавят прогресията на късогледството 02 ноември 2011

Очните капки с 0.01% атропин забавят прогресията на миопията при деца почти еднакво ефективно като 1.0% капки, но с минимални странични ефекти, сочи статия, публикувана в Ophthalmology.

Редица ранфомизирани проучвания сочат, че капките за очи с атропинови концентрации 1.0% и 0.5% могат да забавят прогресията на късогледството, но на цената на странични ефекти върху акомодацията и зеницата.

В настоящото изследване 400 деца на възраст между 6 и 12 години с миопия поне -2.0 диоптъра били рандомизирани на капки с атропин 0.5%, 0.1% и 0.01%, приложени и в двете очи в продължение на 2 години. Идеята била най-ниската доза да служи като контрола, тъй като се смятало, че няма да бъде ефективна.

Средната прогресията на миопията в рамките две години била съотв. -0.30, -0.38 и -0.49 D. За сравнение предишно проучване на същата група установи, че двугодишната прогресия на миопията е -0.28 D с атропин срещу -1.20 D при плацебо групата.

Авторите обясняват, че междугруповата разлика от 0.19 D в настоящото проучване е клинично незначима. От друга страна, 0.01% атропин има пренебрежими нежелани ефекти върху зеничния размер и акомодацията.

Освен това, най-честият нежелан ефект - алергичен конюнктивит и дерматит, се наблюдавал при 16 пациенти в 0.5% и 0.1% групи и при нито едно от децата, лекувано с 0.01% разтвор.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator