Начало
НачалоЗдравни новиниУстройство идентифицира меланома
Устройство идентифицира меланома 03 ноември 2011

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри MelaFind - устройство, което помага за идентифициране на малигнения меланом.

Меланомът е бързорастящ кожен рак, който открит рано често е лечим, но иначе е един от най-смъртоносните видове рак. MelaFind се състои от ръчен скенер и компютърна програма, която анализира снимките на кожните лезии. В клинично изследване устройството изпуснало само 2% от биопсично доказаните меланоми.

За жалост устройството има много висока честота на фалшиво положителни резултати. В около 90% от случаите, идентифицираните като подозрителни лезии се оказали немеланомни. Тази честота била още по-висока при нетренираните дерматолози.

Това е и причината голяма част от членовете на съветния комитет към FDA да гласуват против одобряването на устройството. В крайна сметка то получава одобрение с 8 на 7 гласа, като повечето членове са съгласни, че ползите от MelaFind надделяват над риска от ненужни биопсии.

MelaFind e съвсем иновативна технология, представляваща най-значителния напредък при откриването на ранен меланом, смята д-р Ригел от фирмата производител на устройството.

Необходими са години, за да може един дерматолог да се научи да идентифицира и най-беглите признаци на ранния меланом. MelaFind е създаден, за да помага, но не и да замени дерматологичното изследване. Одобрено е за употреба само за специалисти, които са преминали през необходимото обучение, допълва Rigel.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator