Начало
НачалоЗдравни новиниКоригираха сърповидноклетъчна анемия у мишки
Коригираха сърповидноклетъчна анемия у мишки 25 октомври 2011

Американски изследователи са открили начин да коригират сърповидноклетъчната анемия при мишки. Те успели да направят така, че мишките да произвеждат нормални еритроцити. Ако откритието се потвърди и при хора, то би предоставило нов начин за лечение на кръвното заболяване.

Лицата със сърповидноклетъчна анемия произвеждат мутантни форми на хемоглобина, които водят специфична форма на еритроцитите. Последните блокират малките кръвоносни съдове, предизвиквайки болка, инсулти, органна дисфункция и преждевременна смърт. Този проблем се наблюдава след раждане, но не и при плода.

Това е така, понеже по време на развитието си фетусът използва различен ген, който отговаря за синтезата на фетална форма на хемоглобина. След раждането има превключване към друг ген, отговарящ вече за синтезата на адултен тип хемоглобин, който е и проблем при сърповидноклетъчната анемия.

Учени от Harvard Medical School установили, че протеинът BCL11A е отговорен за превключването между тези два вида хемоглобин. При експерименти с мишки те успели да блокират този протеин и било установено, че мишките отново произвеждат фетален хемоглобин. Животните със симптоми на сърповидноклетъчна анемия се подобрили.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator