Начало
НачалоЗдравни новиниРециклирани пейсмейкъри спасяват животи в Индия
Рециклирани пейсмейкъри спасяват животи в Индия 24 октомври 2011

Пейсмейкърите от починали пациенти могат да бъдат рециклирани и успешно реимплантирани в пациенти, които не могат да си позволят устройството, сочи проучване.

Лекари от University of Texas Health Science Center събрали пейсмейкърите на починали хора от различни погребални домове в САЩ, като за целта било взето изричното съгласие на починалите пациенти. След инспекция и стерилизация пейсмейкъртите били изпратени на Holy Family Hospital в Мумбай, Индия.

Както всичко друго, тези устройства също могат да бъдат рециклирани и не виждаме причина, поради която първите не могат да бъдат използвани повторно, обясняват авторите.

От 121 събрани пейсмейкъри, 53 били годни за употреба и били изпратени в Индия. В Мумбай 37 били имплантирани в нови пациенти, а 16 в пациенти, нуждаещи се от замяна на устройството. 50% от пациентите имали пълен блок, а останалите синдром на болния синусов възел.

При нито един пациент нямало значителни усложнения като инфекция или повреждане на устройството. От 40 проследени пациенти, 4 починали по причини, различни от пейсмейкърни. 95% докладвали подобрение на симптомите.

Авторите цитират канадско проучване, което сочи, че повторното използване на пейсмейкър спестява около 33 000$ спрямо употребата на ново устройство. Предишният опит с употребявани пейсмейкъри като цяло е позитивен, обобщават изследователите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator